Pikkeen Kuura

Kuura
Kuura1
Kuura2
Kuura4
Pikkeen Kuura
kastraattinaaras cymric
musta hännällinen CYM n 09 54
s.14.11.2015 - k.20.9.2020
oma kasvatti
asuu Sastamalassa
v.2019 pentue syntyi ja kasvoi sijoituskodissa

Pikkeen Kuura "Lumo" jatkaa mustaa sukulinjaani vanhempiensa (Pikkeen Pippuri x Pikkeen Sisu) tassunjälkiä seuraten. Lumo asuu kissakavereineen sijoitusperheen jäsenenä Sastamalassa. Lumo on ollut koko pienen ikänsä hyvin terve kissa. Se ei ole ikinä kärsinyt edes pienistä kissamaisista vaivoista kuten löysästä vatsasta.

Lumo on perheen pojan sydänystävä ja hänelle omakissa. Lumo tulee hyvin toimeen perheen muiden lemmikkien kanssa ja on perheen kissojen pomo vanhimpana naaraana. Tosin lähinnä Lumo vain innolla hoitaa muita kissoja kuin ne olisivat hänen omia pentujaan.

Lumo on pienehkö cymric naaras. Aikuisena vain 3,1kg. Se on kuitenkin perinyt emoltaaan pyöreän muodon ja kauniin naaman. Sen profiili on upea suurien vihreiden silmien kera. Luonteeltaan se on erittäin huoleton ja ystävällinen tapaus kuten isänsä. Ehkä hieman vilkas neiti, joka nauttii kovasti ulkoilusta verkotetulla terassilla.

Jalostuskäytössä on tällä hetkellä kaksi Lumon sisarpuolta. Aika näyttää jääkö heistä jälkeläisiä suomalaiseen manx/cymric kasvatukseen.

Lumo on ollut mukava sijoituskissa ja kiimoistaan huolimatta hyvä, täysin terve, lemmikki. Lumo ei merkkaile, ei edes mourua jatkuvasti ja kiima kestää kokonaisuutena noin 5pv. Kiimatauot ovat olleet 3kk mittaisia sekä kesällä että talvella.

Lumolla oli treffit keväällä 2018. 23.4. Lumo vaikutti odottavan pentuja. 7.5. Lumo kävi tiineysultrassa, eikä pentuja ollutkaan tulossa. Samalla otettiin Fiv&Felv testi uudelleen, josko uusi sulho Lumolle keksittäisiin.

Elokuu 2018 Lumolle on saatu rotutoimikunnan erikoisastutuslupa noviisiuros XLH Redin,( CYM d 53) kanssa. Toiveissa on punamustia naaraspentuja ja punaisia tai mustia urospentuja, kaikki pennut olisivat ystävällisiä cymricejä. Molemmat vahemmat ovat erinomaisia lapsiperheen lemmikkejä. Redi tasapainottaa mukavasti Lumon pientä kokoa. Treffit järjestettiin melko epävarmoista lähtökohdista, sillä kyläilemään lähteneellä Lumolla ei ollut kiimaa ja sulhokin oli kokematon ja nuori. Viikonlopputreffit sujuivat ystävällisissä merkeissä.

Muutaman viikon jälkeen jännitys palkittiin. Lumo odottaa pentuja vatsa selävästi pullistuneena jo neljännellä odotusviikolla. Viidennellä viikolla ultraan meno on ihan utopistista. Vatsa on hyvin selvästi nähtävissä oleva pallo. Odotamme siis isoa pentuetta syntyväksi noin 5.2.2019.

Lumon paino on noussut odotuksen aikana 4,5kg. Vuorokaudella 63 alkoi ruokahalu vähentyä ja maitoa nousi. Lumo oli ollut levoton ja tapojensa vastaisesti äänekäs jo koko edellisen viikon. Lauma sai myös kuulla kunniansa hormoonien sekoittamalta pomoltaan.

Ensimmäinen pentu syntyi vrk 64 illalla kissanpesään sillä aikaa kun perhe oli syömässä. Virkeä ja kovaääninen töpöhäntä Fasupala painoi 73g. Muita saatinkin odotella, odotella ja odotella. Lähes 13h päästä syntyi Balleriina, 81g. Balleriinaa emo työnsi puolituntia ja pentu piti elvyttää. Loppu kolmen kopla syntyikin sujuvasti kymmenen minuutin väleillä. Jaffa on myös kilppari hännällinen tyttö ja painoi 85g. Domino 90g ja pienempi musta poika Oreo 77g. Nyt onkin tiiviisti seurailtu rauhoittuuko emo niitä kunnolla ruokkimaan ja on tarjottu lisämaitoakin. Kaikki ovat kuitenkin 2vrk iässä nostaneet painon takaisin yli syntymäpainonsa. Lumokin on jo rauhallisempi ja asettunut pesään pentujen kanssa.
Ensimmäiset silmät avautuivat 5pv iässä Jaffalta. Perässä seurasi Fasupala. Kolmantena maailmaa siristeli viikon iässä Oreo. Aikainen silmien avautuminen aiheuttaa hieman lisätyötä puhdistuksen tiimoilta.
Perheen koiratkin ovat jo saaneet käydä pesään kurkistamassa ja viimeinen kissoistakin on uskaltautunut yläkertaan käymään. Lumo käy säännöllisesti alakerrassa, koska siellä ruoka maistuu paremmalta ja hiekkalaatikkokin on paljon mieluisampi tällä hetkellä. Lumo on osoittautunut viikon jälkeen aika rennoksi mammaksi ja uskaltaa jättää pennut keskenään nukkumaan. Pennut eivät ihan tuplanneet painojaan viikon (6vrk) ikään mennessä. Domino isoimpana painaa noin 150g.

2-vk ikää ja kaikilla pennuilla on silmät auki. Ne ovat hyvin ystävällisen uteliaita ja vilkkaita mökiöitä. Luonteissa huomaa selkeitä eroja viisikon kohdalla. Siinä missä Oreo heti kutsuu emoa pienimmästäkin käsittelystä, saa Jaffaa pidellä mielinmäärin ja se on hyvin rentona käsiteltäessä. Dominokin viihtyy sylissä. Fasu on hassuttelija. Balleriinasta olemme yhä huolissamme, se laahaa yhä painossaan muiden perässä.

3-vk Lumo muutti pentueen alakertaan ja pesässä on välistä useampiakin hoitajia. Pennut kiipeilevät innokkaasti pesästä pois muiden kissojen perään. Surullisia uutisia menetimme Balleriinan. Myöhemmin tulee avaustulos Eviralta, mutta sen odotus on piinaavaa.

4-vk ikää ja pennuille aloitettiin ruiskulla kiinteän ruuan ja maidon sekoitus. Domino oppi nopeasti syömään tätä myös kupista. Lumolla on nisätulehdus, johon aloitettiin antibioottihoito, mutta pentuja se on hoitanut tämän vuoksi huonosti. Pennut joutuivat muutamaan eristyksiin pesuhuoneeseen, koska ne nyt eivät vielä ole sisäsiistejä ja emo kantaa niitä pois rajoitetusta tilasta. Pennut ovat vilkkaita ja leikkisiä ja ne löytyivät joka päivä eri puolilta taloa. Näyttää myös hurjalta kun pikkuinen Fasu (350g) painii ison Mainecoonin kanssa, vaikka leikki on lempeätä ja sujuvaa.

5/6-vk Pennut ovat oppineet syömään kunnolla vastiketta sekä kiinteätä ruokaa ja kaikki syövät nyt kupista. Lumolla on kiiman tapaista levottomuutta ja ja se viihtyy vain hetken pentujen luona makuuhuoneessa. Pennut hakevat kovasti huomiota ja rakkautta niin ihmisiltä kuin toisiltaan. Sisäsiisteyden kanssa oli hieman haastetta, mutta ongelma ratkesi kun uskallettiin kaurahiutaleista ja pelletistä siirtyä mikrohiekkaan ja aikuisen astiaan.

7vk Pennuista on tullut melkoisia rasavillejä. Ne hyppivät ja kiipeävät sujuvasti. Painivat ja riehuvat keskenään, myös yöllä! Fasu on ihastunut älypeleihin ja pyörittää palloa vaikka kuinka ja kauan leikkikäytävässä. Lumo pitää pennuilleen nyt jonkinverran seuraa, kun tilanne on lopulta rauhoittunut myös kiiman osalta. Pennut ovat hieman jäljessä painossa. Pojat ovat lähellä 700g 7vk iässä, mutta tytöt painavat vielä reippaasti alle. Luovutuksen ajankohtaa on päätetty siirtää vapusta myöhemmäksi, jotta pienet ehtivät kasvaa kunnolla yhdessä. Jaffan liian aikaisin avautunut silmä ei ole toipunut antibioottihoidosta huolimatta. Nyt jännitetään jääkö siihen pysyviä vaurioita, jotka selviävät vasta myöhemmin. Ilman ripuleita on nyt onneksi selvitty, näiden kovan onnen hoidokkejen kanssa.

11-vk pentujen viime kuukausi on sujunut jo normaalin riehakkaissa merkeissä. Tärkeä toiminta on ollut syöminen ja pennut ovat jopa edellä keskimääräistä kasvua. Kaikki neljä pääsivät rokotukselle. Jaffaa pitkään vaivannut silmäkin näyttää toipuneen, mutta jäävän ehkä hieman pienemmäksi toista. Rokotusreissu sujui mukavan uteliaasti. Pennut ovat helppoja käsiteltäviä, eivätkä ne rokotusta ehtineet noteerata. Dominolle tämä ei riittänyt vaan se tuli läpi kangasboxin vetoketjusta. Jäi istuskelemaan kopan päälle ja tuli siitä tapansa mukaan innokkaasti syliin kehräämään. Melkoinen show-kissan luonne, mutta Domino on muuttamassa veljensä Oreon kanssa lemmikiksi. Molemmillahan on on komeat hännät, eivätkä siten ole näyttelytasoisia.

14-vk Isot pennut kävivät tehosterokotuksilla sekä muuttivat pois kotoa. Lumo kävi seuraavalla viikolla steriloitavana ja tarvitsi rauhaa toipumiseen. Domino ja Oreo kotiutuivat heti koiran kaveriksi. Kaksin aina kaunihimpi siis tässäkin tapauksessa. Tytöt odottelivat pari viikkoa omaan kotiin pääsyä Hämeenlinnassa, jossa Jaffan uusinut silmätulehdus hoidettiin antibioottikuurilla. Fasupala sujahti kahden kissan, koirien ja lasten seuraksi Tuusulaan. Jaffa muutti kesäkuussa viimeisenä omaan kotiin pienen koiran kaveriksi. =D
Viisi pentua syntyi 6.2.2019
Pentue on erikoisluvallinen CYMRIC -pentue:
EMO: Pikkeen Kuura "Lumo"
ISÄ: XLH Redi (CYM d 53) "Reetu"

PENNUT:
Pikkeen Fasupala, kilpikonna kastraattinaaras, töpöhäntä, LEMMIKKI Tuusula
(Pikkeen Balleriina, kilpikonna naaras, hännällinen)
Pikkeen Jaffa, kilpikonna valkealla kastraattinaaras, hännällinen, LEMMIKKI/kasvatus? Heinola
Pikkeen Domino, musta kastraattiuros, hännällinen, LEMMIKKI Akaa
Pikkeen Oreo, musta kastraattiuros, hännällinen, LEMMIKKI/KASVATUS? veljen seurana Akaassa

Lumo vietti leppoisia kastraattipäiviä kotonaan Sastamallassa. Se siirtyi sijoituskodin omistukseen emmekä ehtineet enää tavata. Nyt on taivaalla uusi tähti. Tämä on iso ja kuuran peitossa. Sen vieressä tuikkii pieni, joka on nimeltään Balleriina-keksi. Lumo oli kastraattinakin lauman kingi, kuten oli aina ollut. Sillä meni hyvin kaikin puolin, kunnes se alkoi äkisti lihoa. Vaikka tarkemmin ottaen ruokahalu oli hukassa? Äkisti se lakkasi syömästä kokonaan ja menehtyi omistajan syliin. Se haudattiin vanhojen itämaisten ystäviensä seuraan. Kuolinsyy jäi siis arvoitukseksi, vaikka epäilys on joko äkilliseen vatsanalueen kasvaimeen tai FIP-infektioon. Itse olen onnellinen että ehdin Lumon video/puhelussa hyvästellä ja pääsin hieman lohduttamaan omistajaa, kun eläinlääkäriä ei sinä sunnuntaiaamuna ollut tavoitettavissa. Parhaassa iässä oleva kissa nukkui yllättäen pois. Puhelun aluksi omistajan ajatus oli tietysti lähteä kohti kaupunkia ja päivystävää klinikkaa, mutta videosta näin ettei mitään olisi enää ollut tehtävissä. Eikä Lumo tullut enää tajuihinsa ja lähtö oli nopea. Lauma pääsi hyvästelemään johtajansa luonnollisesti kotona. Koiraystävälle asia oli vaikein ja sen piti ueaan kertaan käydä hieman tönäisemässä toveria hereille. Suunnitelma jossa Lumo lähtee opiskelian matkassa kohti uusia seikkailuja on peruttu. Lemmikin omistajan ilot ja surut. Suru on tunteista suurin ja vaikein ymmärtää.

WebDesign Satu Pihlajamaa