Svea

Svea selkäSvea maha Svea seisoo

Svea alimmassa kuvassa 6v. Odottaa viimeistä pentuettaan.

CH Yamasee MX S Felix
naaras manx
kilpikonna rumpy-riser
s.8.12.2012 Ruotsissa
Yhteisomistuksessa Malla Mattilan kanssa
Asuu Meamoons-kissalassa Tampereella

Svea on luonteeltaan erittäin rohkea, tuttavallinen ja kaikkeen touhuun osallistuva kissa. Se on heti kaikkien kaveri ja suhtautuu vieraisiinkin hyvin luottavaisesti. Sen luonne on seurallinen. Se on vähän jokaisen kissa, eikä ole erityisesti kiintynyt yhteen ihmiseen. Ihmisrakkautta ja helppoa koiramaista luonnetta Svea on periyttänyt jälkeläisilleenkin runsaasti.

Turkki Svealla on hyvän laatuinen kaksinkertainen ja hieman karhea kuten manxilla kuuluukin olla. Väritykseltään Svea on kilpparivalkoinen elikäs mustan, valkoisen ja punaisen kirjava. Svealla on seitsemän valkoisen kirjavaa jälkeläistä, joista puolet on pitkällä turkilla varustettuja cymricejä. Puolet pojista on punaisia sekä lisäksi kaksi mustaa, sininen ja creme. Svealle toivotaankin kovasti naaraspuolista jälkikasvua.

Svean silmät ja pään malli jättävät haastetta uroksen puolelle. Kropan yleisilme on kuitenkin Svealla melko jykevä ja pyöreä. Svea on myös suuren kokoinen reilu nelikiloinen naaras. Svean jälkeläisistä löytyykin jämäkän pyöreitä manxeja. Svea on tarvinnut itse vuosia aikaa kehittyäkseen, mutta jälkikasvu on ollut tasapaksumpaa ja ensimmäisen pentueen "Alvar" on menestynyt näyttelyissä pennusta asti tasaisen varmasti. Periyttäjänä Svea on siis ollut hyvä kasvatusnaaras. Sen kaikki aiemmat jälkeläiset ovat kuitenkin jo kastraatteja.

Svea asuu Tampereella lapsiperheen lemmikkinä. Se palveleekin virassaan mainiosti. Se rakastaa niin omia kuin naapurienkin lapsia. Svea ehkä viihtyisi hyvin myös ainoana kissana, tykäten olla huomion keskipiste, mutta perheeseen kuuluu myös kaksi hännätöntä kastraattia.

Svea tekee erikoislupapentueen Pikkeen kissalalle. Pennut tulevat olemaan luonteeltaan erittäin tuttavallisia ja uteliaita sekä reippaita, mutta myös sisältäen brittiläisen lyhytkarvarodun rauhallisuutta ja mietiskelevyyttä. Pennut syntyvät ja kasvavat Tampereella tottuen lapsiperheen vilkkaaseen arkeen sekä toki niihin yksinäisen hiljaisiin hetkiin koulu-/työpäivän aikana.

Svea on ollut treffeillä marraskuun alussa. Synnytys käynnistyi veden tulolla vrk 64 kohdalla illalla. Koska syynnytys ei sen enempää edistynyt yön aikana konsultoitiin eläinlääkäriä. Pennut syntyivät sektiolla vrk 65 aamulla ja samalla Svea steriloitiin. Molemmat pennut selvisivät näin hengissä, vaikka toinen tytöistä olikin unelias tosi pitkälle iltapäivään. Molemmat tytöt ovat kilppareita valkoisella. Toinen on hyvin Svean värinen tumma ja toisessa on runsaammin punaista ja mustat ovat selkeinä läikkinä, molemmissa on enemmän valkeaa kuin emossaan mikä oli yllätys odotuksiin nähden.

Svea on pitänyt tarkkaan huolta kahdesta pulleroisesta pallerostaan. Pentujen syntymäpainot olivat 96g ja 100g ja painot ovat tuplaantuneet viikon iässä 189g ja 196g. Pennut ovat alkaneet jo leikkiä pesässä keskenään ja ovat hyvin suloisia ja rauhallisia. 3-vk 317g ja 296g. 4vk 397g ja 373g. 5vk 510g ja 492g. Pennut saa juuri ja juuri punnita ja sitten Svea vie ne jo kiireesti takaisin pesään ja piilottaa uteliailta katseilta taakseen. Tämän se tekee huolimatta siitä seikasta että pennut lähtivät 3vk iässä itse seikkailemaan ja niille järjestettiin turvallinen huone pesutiloihin erilleen muista kissoista, joiden läsnäoloa pentujen lähellä Svea ei suvainnut. Pennut kävivät huviajelun merkeissä tutustumassa autokyytiin ja toki mamma halusi silloinkin mukaan koppaan. Mallikkaasti hiljaa katselivat ja alkoivat sitten nukkua.

6-vk iässä Englannin laku eli Laalaa osasi jo syödä Svean kupista ja painot olivat 748g ja 701g. Ne alkoivat myös valloittaa koko taloa alakertaa myöden. Koska Lontoon rae eli Lilli alkoi jäädä painossa jälkeen oli aina avoin maitobaari Svea eristettävä pennuista. Nälkä koitti pennuille 1,5h jälkeen ja molemmat olivat kupilla ruokailemassa. Tämä pentue ruokitaan pääasiassa Animondan märkäruuilla ja Royal Caninin babycat kuivaruualla. Hiekkana on käytössä lähinnä hajustettu-Babypowder mikrohiekka.

7-8vk Pennut ovat jatkaneet hyvää kasvuaan. Kumpikin on erittäin lupaavan näköinen kasvatusta ajatellen. Luonteissakaan ei ole moitittavaa. Reippaita, leikkisiä ja terveitä veijareita. Päädytään siis siirtämään ensimmäistä rokotusta 12vk ikään, perheessä ei ole näyttelyissä käyviä kissoja ja Svea vielä täysillä imettää pentuja.

12vk Rokotusreissun piti sujua rutiinisti, mutta löytikin lievä sydämensivuääni. Pitkän mietinnän jälkeen molemmat pennut muuttivat lemmikiksi samaan perheeseen. Ne ovat sopeutuneet hyvin ja nauttivat toistensa seurasta edelleenkin paljon.

Svean neljännen pentueen isänä on brittiläinen lyhytkarva SC Tassulähteen Ähäkutti DVM "Mörkö" 10v.
PENNUT:
Pikkeen Englannin lakritsi, valkokirjokilpikonna naaras, hännällä, ASUU LEMMIKKINÄ HELSINGISSÄ
Pikkeen Lontoon rae, valkokirjokilpikonna naaras, hännällä, ASUU LEMMIKKINÄ HELSINGISSÄ SISKON KANSSA

/ Pikkeen pennuista / /Kuva-albumeihin /

WebDesign Satu Pihlajamaa