D'manns Toes "Tohveli"

 Tohveli harjauksella Tohveli poseeraa.Tohveli ja Hunaja

Naaras cymric
kilpikonnatabby valkealla rumpy-riser
s. 2.3.2008 Helsingissä
kasvattaja Ina Koli
näyttelystä CH
Omistaja: Sanna Nokimäki

Tohveli on hyvin huomaamaton kissa suurimman osan päivästä. Se on hiljainen ja rauhallinen myös leikkiessään. Suurin ääni Tohvelista kuuluu ruokailujen jälkeen, sen kehrätessä, hakiessa huomiota puskemalla ja näykkien. Näyttelyissä se on nuorena käynyt Champpioniksi ja ollen Manxrenkaan vuoden nuori 2008. Autossa se matkustaakin nätisti. Mahdollisuus olisi ollut kerryttää titteleitä lisää kauniilla ulkomuodolla. Se ei kuitenkaan käynyt ikinä ulkomailla hakemassa kolmatta sertiä IC:tä varten.
Pirokin näyttelyihin valmistautuminen pesuineen sujuu helposti ja tytsy on näyttelyissä kuin kotonaan. Näyttelyhäkistä käsin se pällisteli kiinnostuneena esillä olevia ihmisiä ja tuomaripöydällä esitteli itse itsensä mukavan näyttävästi. Tuomarikin tykkäsi, vaikka keväällä turkinvaihto oli pahimmillaan.

Tohvelimme on ehtinyt elämänsä aikana jo kokea kaikenlaista ja muutti luoksemme aikuisena elokuussa 2012. Heti alkuunsa tehty elänlääkärireissu ei tuottanut mitään ongelmaa ja tuloksetkin olivat puhtaat. Negatiiviset Fiv, Felv ja sieni tutkimukset tehtiin.
Manxiksi Tohveli on turhan varautunut tietyissä tilanteissa, mutta onhan se elänyt isossa laumassa koko pienen ikänsä. Muiden kissojen seurassa se viihtyy. On se kuitenkin meillä olleessan, 1,5-vuodessa, oppinut ihmistensä kieltäkin ymmärtämään. Osaa hän jo pyytää oven avausta ja päivittäistä reviiriään se on hieman uskaltanut avartaa myös keskilattian puolelle. Omituisuuksistaan huolimatta se on hyvin kiltti käsiteltäessä ja pohjimmiltaan ystävällinen tytsy kaikkia kohtaan. Vaikka se ei pahaa mieltään osaa puolustaa sähisemällä, se loukkaantuu kissamaisen herkästi ja sitkeästi mököttää mieluiten turvapaikassaan sängyn alla. Ei kuitenkaan kuten aluksi tuntitolkulla ja se on yleensä jo lahjottavissa herkuilla.
√Ą√§nille se ei herkk√§ ole ollutkaan. Remontin tai kerrostalon √§√§net eiv√§t sit√§ hetkauta. Kauhun paikka sille kuitenkin ovat el√§v√§iset lapset. Tohveli nukkuu nyt jo Pippurinsa kanssa jopa keskeisill√§ paikoilla. Lempi paikka on yh√§ tuolien alla suojaisassa sijaiteva kori tai laatiko.

Rakenteeltaan Tohveli on rodunomainen, jopa liiankin pallo omaan makuuni. Toivomisen varaa on jätetty vaan silmiin, jotka ovat piilossa. Turkkia pikkurouvalla on kuin supikoiralla. Söpö karvapörräle on kaunis katsoa ja mukava pidellä hellyys puuskissaan.

Pikkeen 1. ja 2. pentueen kasvaa äitini luona Hämeenlinnassa, jonne Tohveli on asettautunut taloksi sekä ystävystynyt kotikissa-Artturin kanssa. Lempiharrastus heillä on mökkeily. Ulkoilua hän ei silti halua harrastaa missään muodossa, mutta mökillä voi silti nautiskella elämästä vaikkapa takan lämmössä.

Tohvel siis on Pikkeen ensimmäisen pentueen emo. Isänä "sokeri" -pentueelle toimi CH Pilkkumin Mister Richard "Riku", joka täydentää hyvin Tohvelia. Rikun ja Tohvelin viisi pentua syntyivät äitini avustuksella Hämeenlinnaan 27.12.2012. Lähes kaikki ovat kuviottomia vähäisellä määrällä valkoista rinnassa tai vatsassa. Tohvelin synnytys sujui nopeasti ensisynnyttäjän iästä huolimatta. Onneksi pennut olivat aivan tasakokoisia. Se on hoitanut uutta emon virkaansa antaumuksella. Se on muistanut syödä runsaasti ja on lähes laihtumatta ruokkinut pennut täysimetyksellä noin neliviikkoiseksi. Tohveli esittelee pentuja häiriintymättä myös vierailijoille. Tohveli imetti pennut luovutusikäisiksi asti. Toki se ei enää viitsinyt pentujen kanssa hirvittävästi aikaa viettää iän karttuessa katraalle. Huvittava näky: Ensin tulee esiin "saalistusmatkalla" ollut emo joka tuo mukanaan leluhiiren ja sitten tissille käy viisi 1,2-1,4kg painoista potraa pentua. Viimeinen, Rae, lähti uuteen kotiinsa 13 viikkoisena.

Pikkeen A-pentue: Sokerit s.27.12.2012
Pikkeen Hunaja "Boris"(lemmikkinä Helsingissä) kastraattiuros manx cremetabby hännällinen MAN e 22 09 54x var
Pikkeen Toppa (lemmikkinä Inkoossa) kastraattinaaras manx sininen hännällinen MAN a 09 54x var
IC Pikkeen Rae "Netta"(Pilkkumin kissalassa Kuopiossa, jälkeläisiä 2) kastraattinaaras manx sininen hännätön MAN a 09 51 var
Pikkeen Hermesetas "Yoru"(lemmikkinä Helsingissä) kastraattinaaras manx musta hännällinen MAN n 09 54x var
IC Pikkeen Fariini "Mila"(Maikain kissalassa Tampereella, jälkeläisiä 7) kastraattinaaras manx kilpikonnatäplikäs hännätön MAN f 24 51 var,


Helppo lemmikki Tohveli on myös pentueiden välillä ollut. Ensimmäinen kiima sokeripentueen jälkeen kaikui vasta syyskuussa. Suureksi harmikseni manxpentuja ei Krugerin kanssa tuolloin tullut.

Tohveli päätti kuitenkin aloittaa nopeatahtisen uuden syyskiiman ja nopeat häät vietettiin tällä kertaa varman vaihtoehdon eli useita pentueita maailmaan saattaneen ja näyttelymenestyneen cymric-kolli-"Mikittimen" SC, CFA GC, BW Briar-Brae Mikki Hiiri kanssa.
Pitkältä tuntuneen odotuksen päätteeksi syntyi uudenvuoden aattona Tohvelin ja Mikittimen pieni pentue. Synnytys sujui tälläkin kertaa moitteettomasti ja emo voi mainiosti. Toinen pennuista syntyi kuitenkin kuolleena. Yksinäinen musta pirpana nautti runsaasta tarjoilusta ja ekan vuorokauden painon nousu on hurja! 89g lähtöpainosta +20g =109g! Pentu on tyttö ja jää omaan jatkokasvatukseen.
5-viikkoinen pentu on jo kissanpentumaisen söpö tapaus. Pikkuinen töpö liikahtelee vaanien selän päällä Pippurin saadessa leikki-hepulikohtauksen. Käsiteltävyyskin on vielä huippuluokkaa, joten totuttelut kylpyyn, fööniin, kynsien leikkuuseen ja harjaukseen on aloitettu. Eivätkä hommat paljon Pippurin elämää hetkauttaneet. Kyllä sillä vielä riittää maailmassa ihmeteltävää. Ruokakuppien kiinteä ruoka ei sitä vielä kiinnosta. Emon perässä on kuitenkin hyvä valoittaa leikkisästi koko talo. Eikä äiti tytär pari toisistaan erossa viihdy hetkeä kauempaa.
8-viikkoisena Pippurille kuuluu hyvää. Se on töpö pystyssä vastassa silittäjää. Siitä on tullut leikkisä ja notkea liikkeinen kuten tämän ikäisen pennun kuuluu. Rotuominaisuuksia alkaa myös selkeästi olla esillä. Pippuri seuraa perässä, johtuneeko sitten luonteesta vai sisarusten puutteesta. Nukkumapaikka löytyy aina jonkun sylistä. Sylissä Pippuri löhöää myös ihmisen liikkuessa. Aktiivisuuden lisääntyessä se on alkanut vihdoin syömään kiinteätä ruokaa. Syytä onkin sillä se juoksee kolmet riehuntalenkit emon kanssa päivittäin. Paino on pysynyt maidon nautintaan nähden hyvänä eli hieman yli 800g. Myös Tohveli on näyttelypainossa 3,5kg. Ei paljon hetkauttanut Tohvelin rasvakerrosta yhden pennun täysimetys 7-viikkoiseksi. Se myös nauttii pienestä leikkiseurastaan.
Viimeinen kuukausi pennun kanssa hujahti hetkessä. Siitä on tullut perusteellinen sylikissa, kun emoa ei enää seuranpito niin kiinnosta. Pippuri on hurmannut kaikki kyläilijät. Eläinlääkärikin tykästyi sen rentoon luonteeseen. Kyllä siitä hieman sitä tyttömäistä pippuriakin löytyy kun oikein yrittää. Ikävä on hienosta pennusta luopua, mutta sijaiskotiin sen on aika lähteä 13-viikkoisena ja 1,3kg painoisena.

Pikkeen B-pentue: Mausteet s.31.12.2013
Pikkeen Pippuri "Miyako" (Sijoituskodissa Tampereella) naaras musta valkealla stumpy, CYM n 09 53

Tohvelin on muuttanut lemmikiksi cymric/manx kissalaan Sievissä. Rouva on lauman kiistaton kuningartar ja nauttii roolistaan perheen pomona. Se on päässyt pölynimuri kammostaan ja muutenkin mieleltään normalisoitunut turvallisen lauman jäsennä ja jatkuvalla yhteistyöhön lahjonnalla. Se on esiintynyt esittelynäyttelyissä joitain kertoja, mutta ei enää iän myötä arvosta esiintymistä. Se on siirtynyt kastraattikerholaiseksi 9-vuoden iässä. Antaumuksella se on tyytynyt hoitelemaan kotona perheen muita kissoja.

/Sarafina /

WebDesign Satu Pihlajamaa